BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Savet Federacije Rusije odobrio pravila o borbi protiv “lažnih vesti i drugih dezinformacija”

RT: Savet Federacije Rusije odobrio pravila o borbi protiv “lažnih vesti i drugih dezinformacija”
14.03.2019. god.


Izvor: Vostok / RT

Gornji dom ruskog parlamenta (Savet Federacije) odobrio je dva zakona, kojima je cilj borba protiv štetnih dezinformacija i uvredljivih publikacija na internetu.

Dva zakona, koja su ranije prošla zajedno u Donjem domu (Državna duma), daju ruskoj vladi ovlašćenje da traži uklanjanje ili blokiranje određenih sadržaja na internetu. Zakoni se bave lažnim informacijama koje se predstavljaju kao istinite, sve dok predstavljaju pretnju zdravlju, javnom poretku ili delovanju ključne infrastrukture.

Generalni tužilac ili jedan od njegovih zamenika moći će zahtevati od izdavača uklanjanje takvog sadržaja. Ako se zahtev zanemari, ruskom regulatornoj agenciji za telekomunikacije "Roskomonadzoru" će se narediti da blokira javni pristup publikaciji.

Zakon takođe predviđa kazne za namerno objavljivanje štetnih dezinformacija koje se kreću od samo 460 dolara do čak 23.000 dolara, u zavisnosti od toga ko je kažnjen i koliko štete su naneli.

Drugi zakon, koji je izazvao neke kontroverze u Rusiji, odobrava sličan postupak od strane Generalnog tužilaštva za uvrede  na internetu usmerene na pojedince, javni moral ili simbole države Rusije. Kritičari su izrazili zabrinutost da bi se takav zakon mogao zloupotrebiti kako bi se ugušila legitimna kritika zvaničnika u Rusiji. Pošto će se zakon uskoro potpisati, Rusi će moći da vide tokom narednih meseci da li su takvi strahovi opravdani.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Kirill Kallinikov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Ukrajinski predsednik ne želi da poremeti već otežanu akciju mobilizacije, izjavio je za list lokalni poslanik


Ukrajinski glavnokomandujući Aleksandar Sirski priznao je da su ruske snage postigle taktičke uspehe u nizu oblasti u zoni borbenih dejstava.



Ostale novosti iz rubrike »